Vi har – ibland på nära håll och ibland på avstånd – sett många fördelar med företag och organisationers agila transformationer. Dessa transformationer, ofta med start i utvecklingsverksamheten och genomförda med ramverk som SAFe (Scaled Agile Framework), har bidragit till ökad kundcentrering, snabbare leveranser och ökat medarbetarengagemang.
När framgången skapar nya utmaningar
Men på senare år har vi också stött på nya utmaningar. Kanske för att det omgivande systemet har kommit i kapp, kanske för att det som fungerade på kort sikt inte längre ger långsiktigt värde? Eller är det bara för att det inte är implementerat på rätt sätt? I den här bloggen lyfter vi några av de utmaningarna som vi har mött. Känner du igen dig?
Agil dogmatism: ”allt det goda, det sanna och det sköna”
På många håll i världen tenderar agilt att behandlas som ” det goda, det sanna och det sköna”. Om något inte fungerar förklaras det av brister i genomförandet eller en oförmåga hos organisationen att förstå. Att agila principer behandlas som en ofelbar dogm riskerar skapa en kultur där ingen vågar ifrågasätta om arbetssättet verkligen levererar de resultat organisationen behöver. Vi har tyvärr också sett att denna agila dogmatism alienerar ledare och medarbetare, vilket i sig kan skapa motreaktioner mot principer som man i grunden är positiv till.
Skilda världar och parallella styrsystem
En annan utmaning är att många agila ramverk, likt SAFe och andra, tenderar att skapa parallella styrsystem vid sidan av linjeorganisationen. Dessa system har egna roller, möten och prioriteringar, vilket skapar friktion mellan olika delar av organisationen. Linjechefer, som har långsiktigt ansvar för verksamheten, kan känna sig åsidosatta när de inte har fullt inflytande. Detta kan leda till ineffektivitet och en känsla av att olika delar av organisationen lever i ”skilda världar”. För att övervinna detta behöver organisationen integrera styrningen och göra utvecklingsarbetet till en naturlig del av linjens ansvar.
Metod utan kontext: Anpassa arbetssätten efter behov
Agila metoder och verktyg har visat sig väldigt effektiva i rätt sammanhang. Vi använder själva flera av dem i vårt företag och i våra kunduppdrag. Utmaningar uppstår däremot när de appliceras utan att ta hänsyn till situationen och verksamhetens förutsättningar. Så klart är det inte metoderna i sig som är problemet, utan att de används på områden där de inte är tillämpliga eller ens lämpliga. Metoden blir viktigare än den verklighet där den ska användas. Lösningen är att starta i en förståelse för kontexten och anpassa arbetssätt efter det aktuella behovet.
Balans mellan snabbhet och långsiktigt hållbart
En grundläggande idé i agil utveckling är att låta teamen, som står närmast kunden, göra prioriteringar. Detta fungerar väl i tillväxtfaser, när resurser finns och och det handlar mer om vilka värden vi ska skapa än vad vi måste välja bort. Men när resurserna är knappa uppstår nya utmaningar. Team prioriterar arbete där värde kan skapas snabbt och som är enkelt att genomföra, snarare än det som kräver samarbete över teamgränser eller löser komplexa problem. Det kan leda till en uppbyggnad av tekniska och organisatoriska hinder, eller en så kallad systemskuld, som kan bli svår att hantera på lång sikt. För att undvika detta måste vi säkerställa att prioriteringarna görs med ett helhetsperspektiv och med fokus på långsiktigt värde för hela organisationen.
Vad är nästa steg? Vägen framåt för en hållbar utveckling
För att övervinna de utmaningar vi diskuterat och bygga vidare på framgångarna, är det viktigt att göra en grundlig genomgång av förutsättningar och behov i er kontext. Men här kommer några generella rekommendationer som för att skapa en långsiktig och hållbar utveckling:
Integrera styrningen: Skapa en samlad styrmodell där utveckling är en naturlig del av linjens ansvar, och undvik parallella styrsystem.
Utgå från kontexten: Anpassa metoder och arbetssätt efter de specifika behoven i verksamheten – undvik standardlösningar. Olika verksamheter har olika behov, och olika delar i din verksamhet likaså.
Prioritera långsiktigt värde: Se till att prioriteringarna fokuserar på vad som skapar mest värde för verksamheten som helhet på lång sikt, inte för enskilda delar.
Sluta prata Agilt: Det handlar inte om att lämna de agila principerna, utan om att gå vidare och integrera dem naturligt i styrning och kultur.
Vill du veta mer?
Om du vill veta mer om hur du kan hantera de utmaningar och möjligheter som kommer med agila transformationer, kontakta oss eller anmäl dig till vårt webbinarium om agil styrning, fredagen den 31 januari. Här delar vi med oss av våra erfarenheter och bästa tips för att skapa hållbar förändring.