Blogg

Bortom den agila transformationen

Det har snart gått ett decennium sedan de agila ramverken, inklusive SAFe (Scaled Agile Framework), började slå igenom på bred front. Företag och organisationer har /../

Skriven av
Datum
Kategori
Förändring, Organisation

Det har snart gått ett decennium sedan de agila ramverken, inklusive SAFe (Scaled Agile Framework), började slå igenom på bred front. Företag och organisationer har investerat tid, resurser och engagemang i sin agila transformation och implementerat arbetssätt som skapar snabbare, mer flexibla och kundfokuserade utvecklingsprocesser. Men nu börjar många ställa sig frågan: Vad kommer efter SAFe och andra ramverk?

Lärdomar från det agila skiftet

Många positiva värden

Agila transformationer av utvecklingsverksamheten har gett många fördelar. Vi har sett hur organisationer blivit bättre på samverkan mellan affär, teknik och produktutveckling, vilket lett till snabbare och mer värdeskapande utveckling. Med kortare planeringshorisonter, kan företagen lättare anpassa sig till förändringar. Vi ser ett stärkt kundfokus, och fler som lyssnar på verkliga användarbehov. Dessutom har många team fått större autonomi, vilket både ökar både ansvarstagande och engagemang och bidrar till bättre lösningar.

Utmaningar i kölvattnet av framgången

Men allt har inte varit friktionsfritt. Ramverken bygger i grunden på en parallell struktur, där den agila styrningen existerar vid sidan av den traditionella linjeorganisationen. Överlappande roller och strukturer skapar oklarhet kring vem som faktiskt ansvarar för vad. Det gör att beslutsfattande försvåras och att team och ledning hamnar i en gråzon av ansvar. Vi hör också en ökande frustration över ineffektivitet i takt med att antalet möten och samordningsforum blir fler. Möteskalendrar fylls av synkronisering snarare än framdrift

På vissa håll har också ramverken, inklusive SAFe, som var tänkta att vara flexibla, istället blivit dogmatiska. Metoder följs utan att ifrågasättas eller anpassas till den egna kontexten.

Nästa steg: Gör det till ert eget

Vi ser att många organisationer nu står inför ett vägskäl. Hur kan vi behålla de positiva värdena från den agila transformationen och samtidigt hantera de utmaningar som vuxit fram?

Vi tror att det i mångt och mycket handlar om att gå från en standardiserad parallellösning till att göra den agila utvecklingen till en naturlig del av organisationens kultur, struktur och styrning. Inte genom att den ena anpassas till den andra, utan genom att de tillsammans formas till något som är unikt anpassat för verksamhetens behov.

Agil utveckling kan inte fortsätta vara en parallell värld som existerar vid sidan av den övriga organisationen. Istället tror vi att vi behöver internalisera, integrera och anpassa den till organisationens kultur, struktur och styrning.

1. Internalisera – från ramverk till organisationen eget DNA

För att agil utveckling verkligen ska bli en del av organisationens styrning behöver den internaliseras, snarare än att förbli ett externt koncept. I stället för att ta någon annans principer bör varje organisation definiera sina egna principer för utveckling, anpassade efter sin verksamhetslogik och kultur. Kanske är det till och med dags att lämna det agila prefixet? När något blir en naturlig del av hur organisationen fungerar, snarare än något separat, skapas en större långsiktighet och hållbarhet.

2. Integrera – bortom parallella strukturer

För att undvika ineffektivitet för helheten och bygga ett mer naturligt ansvarstagande behöver vi koppla samman utvecklingsverksamheten med organisationens övriga styrmodeller. Det handlar inte om att riva upp allt, utan snarare om att skapa en röd tråd mellan strategi, ekonomi och utveckling. När beslutsvägar och prioriteringar är tydliga och transparenta blir det lättare att styra både den kortsiktiga utvecklingen och de långsiktiga målen utan att fastna i konflikter mellan olika strukturer.

3. Anpassa – flexibilitet inom strukturer

Standardiserade processer behövs för att skapa ordning och tydlighet, men de får inte bli hämmande. Organisationer behöver hitta en balans mellan att ha gemensamma arbetssätt och att tillåta anpassningar där det behövs. Alla team och verksamheter har olika förutsättningar – vissa behöver mer struktur, andra mer frihet. En utvecklingsmodell som tar hänsyn till dessa skillnader kommer att vara mer hållbar och effektiv över tid.

Hur tar man sig an förändringen?

Självklart måste anpassningen ske utifrån varje organisations unika förutsättningar, men vi ser tre delar som vi tror är viktiga för alla:

Förstå era värden och utmaningar

För att lyckas krävs en öppen, pragmatisk och gemensam analys av nuläget. Vad fungerar bra? Vilka utmaningar begränsar oss? Genom att börja i verkligheten skapas en solid grund för förändring

Forma målbild och konkretisera områden

En förändring blir mer framgångsrik när den har en tydlig riktning och en positiv ansats. Det handlar om att konkretisera vilka områden som behöver justeras och säkerställa att det är lätt att göra rätt i vardagen.

Driv och stötta förändringen

Förändring sker inte av sig själv, den kräver aktivt ledarskap, tydlig kommunikation och förändringsstöd. Ledare på alla nivåer behöver hjälpa till att navigera organisationen genom övergången och säkerställa att förändringen både förstås och accepteras.

Vad står ni för och hur lever ni det?

Att gå bortom den agila transformationen handlar inte om att gå tillbaka och inte heller om att överge de agila principer som stöttar er. Snarare handlar det om forma ett sätt att arbeta och utvecklas som är genuint ert, och låta era agila principer leva och utvecklas som en internaliserad del av er kultur, struktur och sammanhang.

Och då kanske inte frågan längre hur agila vi är, utan hur väl vårt arbetssätt speglar det vi vill åstadkomma och det vi tror på.

Vad ser ni när ni tittar på er egen organisation? Vad är ert nästa steg – bortom transformationen?

Webbinarietips!

Om du vill veta mer om hur du kan hantera de utmaningar och möjligheter som kommer med agila transformationer anmäld dig till vårt kommande webbinarium.

”Integrerad styrning av agil utveckling – Från ramverkens parallella världar till en samlad styrmodell”, fredagen den 9 maj kl 08:00-09:00.

Där vi delar med oss av våra erfarenheter och bästa tips för att skapa hållbar förändring.

Vill du inte vänta tills dess är du självklart alltid varmt välkommen att kontakta oss direkt.

Läs mer

Nyfiken på oss?

Vi delar inspiration och reflektion i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!